Mindenki szeret jót enni, és egy főtt étel akkor igazán zamatos, ízekben gazdag, és legfőképpen egészséges, ha valódi fűszerekkel lett ízesítve.

Ma már számtalan ételízesítő kapható az élelmiszer boltok polcain, sőt még a bio boltokban is. Vannak köztük egészen jók és nagyon sok felejtős is. Szerintem mondanom sem kell, hogy az utóbbi kategóriába sorolhatóak az „E-vitaminban” gazdag ízesítők. Az E-vitaminokról végül ennek a cikk kapcsán született egy külön bejegyzés, amelyet ide kattintva tudtok elolvasni.

Rendben, de akkor mi adja meg az ételek igazi ízét? Ez többtényezős válasz. Egyrészt a megfelelő főzési idő (összeérjenek az ízek), a jó minőségű alapanyag, és természetesen a jó fűszerek kombinációja.

Ma már nagyon sok kész fűszerkeveréket lehet kapni, sőt kifejezetten ételízesítőket is. Nekem is vannak ezek között személyes kedvenceim, de igyekszem belőlük mértékkel használni a főzéseim során. Biztos felmerül benned a kérdés, oké, de ezek nélkül olyan semmilyen az étel, mitől lesz akkor finom?

A kérdésre a válasz nem más, mint a sok-sok zöldfűszer és fűszer. Amellett, hogy ezek tényleg igazán jó íz és illat élményt, azaz zamatot adnak az ételeknek, a legtöbbjük valamilyen gyógyhatással is rendelkezik. Bevallom, nálunk a férjem meg is szokott néha szólni miatta, hogy mindig teleszóróm (ő más kifejezést használ erre) szinte kivétel nélkül, az összes kajánkat fűszerrel.

Igazából csak van pár alap, amit majdnem mindegyik ételbe beleteszek. De mik is ezek? A petrezselyem, a lestyán, és a bors jóformán egyik ételből sem hiányozhat. Ezek mellett továbbá az oregánó, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, szerecsendió, fokhagyma és vöröshagyma. Miért pont őket és az ízélményen kívül miért érdemes használni őket? Megtudhatod a Fűszerek cikksorozatomból.

Megosztás:

Örömmel veszem,

  • ha megosztanád másokkal a bejegyzésem Facebookon.
  • ha a saját blogodon linkelnéd be, az szuper lenne! DE kérlek, minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a bejegyzés linkje, mind a Vankaságok linkje szerepeljen benne.
  • A fotók kizárólag a Vankaságok linkjének látható módon való feltüntetésével együtt használhatóak fel!

  • Képek forrása: pexels.com; freepik.com; unsplash.com

Amennyiben tetszett, amit olvastál és láttál, úgy: