Mi bajom az „E-vitaminnal”? Lényegében semmi, ha valóban a vitaminról lenne szó. Személyes szóhasználatomban a csomagolt élelmiszereknél az „E-vitaminok” a sok hozzáadott adalékanyagot jelentik.
Nézzünk egy egyszerű példát. Rendszeresen szoktam burgonyás kenyeret sütni amihez kell: víz, tej, vaj, tojás, só, kis cukor, krumpli, liszt, és persze élesztő. Ezt az elegyet meg lehet sütni kenyérsütő gépben és simán rendes sütőben is. Eltarthatóság szempontjából és íz szempontjából is határozottan állíthatom, hogy jobb, mint a bolti.
Ezzel szemben a bolti kenyér összetétele nagy általánosságban tele van állományjavítókkal, mint nátrium acetáttal (E262), búza malátaliszttel, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjeivel (E471), lecitinekkel, és különböző enzimekkel az általam felsorolt alap alkotóelemek egy része mellett.
Tehát, ha egy olyan szög egyszerű étel, mint a kenyér tele van ilyen cuccokkal, akkor mindenki fantáziájára bízom, hogy vajon a különböző „E-vitaminokkal” dúsított ételízesítők vajon mit tartalmazhatnak…. Sokan nem tudják, hogy bizony egy-egy ízt csupán csak a fejünkben érzünk. Ennek az a magyarázata, hogy az ízfokozók nem konkrétan jobb ízt adnak, hanem az idegsejtek közötti ingerületátadást serkentik. Ezért van az, hogy aki sok ízfokozóval dúsított élelmiszert eszik, annak a természetes módon ízesített ételek már nem lesznek „finomak”, illetve mindig valamilyen intenzív ízélményre fog vágyni. Emiatt a polcról hamarabb fogja lekapni a „rágcsát”, mint egy finom almát, banánt, málnát, vagy durvulok, mondjuk a natúr zabpelyhet és hozzá 1 liter tejet.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megenni alkalomszerűen egy-egy jó chipset, vagy snacket, vagy zacskós, esetleg üveges kész ételt. Ámde nem a napi 1 alkalom, sőt nem is a heti 1, de annyira még nem is a havi 1 alkalom, az alkalomszerű, hanem inkább az évi 1-2, max. 3 eset!
Főzéseink, ételválasztásaink során törekedjünk rá, hogy részesítsük előnyben a természetes ízeket, élelmiszereket, vagy természetes anyagokból kivont „E-vitaminokat”. Illetve még arra, hogy a polcról levett élelmiszerek összetétele, minél kevesebb elemből álljon és minél természetesebb legyen. Hál istennek azért egyre több gyártó fedezi fel ennek jelentőségét és készítenek tartósítószer és komolyabb adalékanyag mentes élelmiszereket. Járjunk nyitott szemmel és szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljuk mit is viszünk be nap, mint nap a szervezetünkbe.
Emellett kiemelten fontosnak tartom, hogy a kisgyermekeket igyekezzünk minél később „megismertetni” ezekkel az ízfokozókkal és dúsító anyagokkal „gazdagított” élelmiszerekkel. Ma már remek természetes, üveges bébiételeket is lehet kapni, még desszerteket is. Ne kezdjük a hozzátáplálást kémiailag előállított túrókrémmel, gyümölcsöt soha nem látott joghurtokkal és társaival.
Nagyon igaz az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel!
Megosztás:
Örömmel veszem,
- ha megosztanád másokkal a bejegyzésem Facebookon.
- ha a saját blogodon linkelnéd be, az szuper lenne! DE kérlek, minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a bejegyzés linkje, mind a Vankaságok linkje szerepeljen benne.
-
A fotók kizárólag a Vankaságok linkjének látható módon való feltüntetésével együtt használhatóak fel!
Amennyiben tetszett, amit olvastál és láttál, úgy:
- csatlakozz Facebook oldalunkhoz
- vagy kövess minket Instagrammon