Ha gondjaid lennének a piskóta sütéssel, akkor itt a helyed. Mutatok egy pofonegyszerű piskóta receptet, amit bármilyen süti alapjául használhatsz. Legyen szó akár piskótatekercsről, tortalapról, vagy bármilyen piskóta alapú sütiről.
Egészen főiskolás koromig nem is tudtam, hogy piskótát sütni bizony nehéz ügy. Akkor sem azért, mert nem sikerült, hanem mert számomra tök természetes volt, hogy is készül.
Anyukámat hívtam fel egyszer, hogy segítsen pontosítani a piskóta receptet, mert épp Fantás/Mirindás sütit sütök a lakótársaimmal. Mai napig emlegeti, hogy komoly háziasszonyok nem mertek úgy nekiállni piskótát sütni, mint én 18 évesen, albérletben. Persze a süti szuper lett, mert addigra már vagy ezerszer csináltuk otthon anyuval.

Sokszor nem is azért bukunk bele egy-egy próbálkozásba, mert nem vagyunk képesek az adott dolgot megcsinálni, hanem azért, mert nem hisszük el magunkról, hogy sikerülhet.
Így van ez a konyhában is.
Amikor kétkedve állok neki valami egyszerű, de új dolognak, sokszor nem is sikerül. Amikor meg nagyon be vagyok lelkesedve, igazán bonyolult feladatokat is pikk-pakk, majdnem tökéletesre képes vagyok megcsinálni. Igazából a fejünkben, a hozzáállásunkban van a kulcs.
Szóval süssetek bátran pofonegyszerűen piskótát. Semmi ördöngösség nincs benne!

Hozzávalók 6 tojásos piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- 1 kupica sütőrum (elhagyható)

Elkészítés:
A tojások sárgáját különválasztjuk a fehérjétől. A fehérjét elkezdjük habosra verni. Mikor már szinte nem esik ki, vagy egyáltalán meg sem mozdul az edényből a tojáshab, akkor lassú fokozaton belekeverjük az alábbi sorrend szerint a hozzávalókat.
Először finoman adagolva a tojássárgákat a rummal. Majd a vaníliás cukrot és lassan adagolva a kristálycukrot is.
Figyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne törjük meg (ha megtörik, összeesik).
Miután szépen eloszlattuk a cukrokat, jöhet a sütőpor, majd kis adagokban a liszt. Ez utóbbi már kicsit összekapja a tésztánkat, de finoman keverjük tovább homogénre. Amikor szép egyenletes a tészta, akkor mehet a sütőpapírral bélelt, vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe, tortaformába.
180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel megsütjük. A sütési idő attól függ, milyen edényben sütjük a tésztát.
Tortaformában vastagabb a réteg, lassabban sül át, olyankor kb. 20 perc minimum mire szépen átsül mindenhol. Ha piskótatekercset készítünk és gázos tepsi méretbe sütünk, nekem olyankor elég 8-10 perc is.
A tésztát mindig „tűpróbázzuk”!!!!
Ezzel a módszerrel látjuk, ha az alja még nem sült meg, hiába tűnik úgy a teteje alapján! Abban az esetben, ha a tészta teteje kezdene túlzottan barnulni, de a belseje még nyers, akkor terítsünk a sülő piskóta tetejére alufóliát. Ezzel tudjuk lassítani a tető sülését, miközben az alja szépen megtud szilárdulni.
Amikor már nem ragad a tűre folyékony vagy lágy tészta, akkor kész.
Piskóta sütés kőbe vésett szabályai:
-
tilos az edényt ütögetni, mert kiverjük a tésztából a levegőt. Még a keverő kanalat sem ütögetjük az edény széléhez!!
-
a hozzávalók adagolásának sorrendje kardinális!
-
lassan, kis adagokban keverjük a hozzávalókat a felvert fehérjéhez
-
ne felejtsük ki belőle a sütőport!!!
-
ha igazán könnyű tésztát szeretnénk, a lisztet és sütőport szitálva adjuk a fehérjéhez
-
ahány tojásos piskótát készítünk, annyi evőkanál liszt és cukor kell hozzá. A többi hozzávaló változatlan.
-
az evőkanállal kb. mindig ugyanakkora mennyiséget merjünk
-
ha gázos sütőben sütjük a piskótát, akkor a sülési idő első 10 percében tilos!!! kinyitni a sütőajtót!!
Nagyon sokféle piskóta recept van, de nálunk ez az Alap Piskóta recept. Ezt sütjük a tortákhoz, bizonyos könnyed krémes sütikhez, piskótatekercses sütikhez (mint pl. fatörzs, marcipános alagút).
Nagyon sokan mondják, hogy a tojásfehérje hab akkor lesz igazán jó keményre verhető, ha tesznek bele egy csipet sót. Nos én ezt senkinek nem javaslom. Egy jó habverővel, robotgéppel só nélkül is igazán fantasztikus lesz a piskóta!
És higgyétek el nekem, hogy nincs is kiábrándítóbb annál, mikor édes ízre számítva beleharapsz egy szülinapi tortába és annak sós íze van. True story, de az maradjon titok, hol és kinek a tortája volt, ami édes helyett sós volt.
Megosztás:
Örömmel veszem,
- ha megosztanád másokkal a bejegyzésem Facebookon.
- ha a saját blogodon linkelnéd be, az szuper lenne! DE kérlek, minden esetben úgy tedd meg, hogy mind a bejegyzés linkje, mind a Vankaságok linkje szerepeljen benne.
-
A fotók kizárólag a Vankaságok linkjének látható módon való feltüntetésével együtt használhatóak fel!
Amennyiben tetszett, amit olvastál és láttál, úgy:
- csatlakozz Facebook oldalunkhoz
- vagy kövess minket Instagrammon